‘Kunst, daar moet je in kunnen klimmen’, zo luidde de kop boven het artikel in LD over de reacties van passanten op het nieuwe kunstwerk ‘Ode aan Rembrandt’, dat in 2005 op het Stationsplein voor Leiden CS werd onthuld. In 2014 werd dit Rembrandt-monument, gemaakt door schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers (1925-2007), verplaatst.

Inmiddels staat het abstracte monument (uitgevoerd in glas en staal) dus alweer een decennium aan de achterzijde van station Leiden Centraal. Het bovenste vlak stelt het verfpalet van Rembrandt voor, het onderste vlak verbeeldt het water van de Oude Rijn. ‘Niet te uitbundig, maar wel krachtig’, was het treffende commentaar van een 18-jarige passant toentertijd.

In het Leids Plantsoen staat trouwens een figuratief beeld van Wolkers, die in Oegstgeest geboren werd, en in Leiden naar de kunstacademie ging. Wolkers was een groot bewonderaar van Rembrandt van Rijn.

Meer info: Ode aan Rembrandt | Spoorbeeld

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_beelden_in_Leiden#/media/Bestand:Jan_Wolkers_-_Moeder_en_kind_-_1958.JPG