Taalbureau Van den Berg studeerde Letteren in Leiden en kwam altijd graag in de prachtige bioscopen daar. Onder de noemer Bioscopen Leiden zijn de drie oudste filmtheaters (Lido, Trianon en Kijkhuis) inmiddels verenigd.

Taalbureau Van den Berg herinnert zich de voormalige eigenaar, Jan Boer, nog levendig; hoe hij als een poortwachter in het Kijkhuis zat, voordat je naar binnen mocht. Hij had een woeste baard en bewaarde de inkomsten in een sigarenkistje (een kassa was er niet); en dat allemaal in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Vandaag gingen we weer heerlijk naar Trianon (1927); volgens taalbureauvandenberg.nl echt één van de állermooiste bioscopen van de Randstad (ter info: deze speelt een rol in het eerste hoofdstuk van de roman Kort Amerikaans van Jan Wolkers).

Het interieur van Trianon (Leiden, 1927) is ontworpen door de Rotterdamse kunstenaar Jaap Gidding (1889-1955; Jaap Gidding: Veelzijdig sierkunstenaar uit Rotterdam | Kunstconsult ), die ook het tapijt in Tuschinski ontwierp. Foto: Hendrik Jonker.

Zie ook, op het perron van station Haarlem, zijn tegeltableau (Geschenk kruiers | Spoorbeeld) uit 1939. Dit was nog moeilijk te bekostigen, zo net voor de oorlog. Je leest er meer over op bovenstaande website: ‘In 1939 bestonden de spoorwegen in Nederland honderd jaar. Dit tegeltableau is aangeboden door de stationskruiers aan de directie van de Nederlandse Spoorwegen ter gelegenheid van dit jubileum. De kruiers hadden het in die tijd niet makkelijk. Vanwege de oorlogsdreiging en verminderde treinenloop daalden hun inkomsten. Toch doneerden tweehonderd kruiers op veertig stations geld voor dit cadeau. Het werd op 11 april 1940 tijdens een eenvoudige ceremonie onthuld.’