De Amsterdamse, of breder gezegd: Hollandse, volkscultuur wordt telkens ingeperkt. Er is geen tijd, geld en plaats (of aandacht; nog het allerbelangrijkste…) meer voor: het Draaiorgelfestival en het Jordaanfestival zijn dit jaar geannuleerd. Bovendien lezen de meeste leerlingen in de middelbare-school-leeftijd, als ze literatuur lezen, liever Engelstalige boeken. Hier valt als docent Nederlands bijna niet meer tegen op te werken… Het Amsterdamse, en dus Hollandse, culturele erfgoed moet volgens Taalbureau Van den Berg daarom meer beschermd, maar vooral ook: meer gekoesterd, worden. Het heeft wat te zeggen.

Lees, ter info, en bekijk, ook: Draaiorgel Festival Amsterdam (geannuleerd in 2024), en: Geen Jordaanfestival dit jaar: “Als we entree mogen vragen, zou dat al schelen” – AT (eveneens geannuleerd in 2024).

Ook ter info: Geen Jordaanfestival dit jaar: meer gratis evenementen in Amsterdam vrezen voor hun voortbestaan | Het Parool en Het doet deze volkszangers pijn dat het Jordaan Festival niet doorgaat: ‘De liedjes van Tante Leen en Johnny Jordaan zijn nog springlevend’ | Het Parool