Het dierenepos over Reinaert de vos (1260) is talloze malen bewerkt voor evenzoveel lezers. Onlangs is er weer een nieuwe versie uitgekomen, voor kinderen in de basisschoolleeftijd (vanaf ongeveer 9 jaar). Hoe de dieren in dit fabelachtige verhaal menselijke karaktereigenschappen verbeelden, gaat nooit vervelen.
In 4-vwo hebben we de hertaling van Hubert Slings (de ouderwetse schooleditie, in de serie Tekst in Context, uit 1999) gelezen en volgens mij waren de leerlingen werkelijk geboeid door dit tijdloze, maatschappijkritische, verhaal.
Het was in de middeleeuwen namelijk al zo, en er is helemaal niets veranderd: de machthebber blijft graaien en de gewone man komt er bekaaid van af. Voor jongere kinderen is bovenstaande editie (2024) dus een mooie kans om kennis te maken met dit culturele erfgoed van de Nederlandse taal.
Een recent interview met één van de makers van deze gloednieuwe editie beluister je hier: De Taalschatten: Martine van Rooijen over Reinaert de vos | NPO Radio 1. De moraal van het verhaal: een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken, oftewel: mensen veranderen zelden echt.